Nemáte zatím vytvořený účet? Vytvořit nový

Správa účtu

Windows 10 nebo Windows 11 – který bude vaší firmě více vyhovovat?

  • Windows
  • Microsoft
  • Porovnání produktů

24. 3. 2022

Je nedávno vydaný operační systém Windows 11 vhodný pro vaši firmu? Tato otázka je v současné době velmi aktuální a pokládá si ji mnoho řídících pracovníků. Proto jsme pro vás připravili tento článek, abychom vám pomohli rozhodnout, co je pro vaši společnost nejlepší – zda přejít na nejnovější operační systém Microsoft, nebo ještě několik let zůstat u Windows 10.

Kliknutím na tlačítka níže si zobrazíte více informací o 3 nejčastěji diskutovaných tématech k systému Windows 11:


Potřebujete pomoc s rozhodnutím, který systém Windows je pro vaši společnost nejlepší? Kontaktujte nás a domluvte si konzultaci!

Jaké nové funkce přináší systém Windows 11?

Windows 11 na uživatele okamžitě zapůsobí zcela novým rozhraním, které odpovídá současným designovým trendům – společnost Microsoft u svého nejnovějšího operačního systému vynaložila značné úsilí na modernizaci a zefektivnění uživatelského rozhraní, které se nyní pyšní moderním zaobleným vzhledem a motion designem, který systému dává lehký a dynamický vzhled.

Kliknutím si otevřete obrázek ve vysokém rozlišení


Mezi další významné funkce a vylepšení patří:

  • Nová nabídka Start – nová nabídka Start po otevření umístí veškerý obsah a ikony do středu obrazovky a poskytne uživateli rychlý přístup k panelu vyhledávání, připnutým aplikacím, doporučeným aplikacím a souborům a několika dalším systémovým nástrojům a funkcím. Přepracován byl také hlavní panel, který nyní nabízí funkce zarovnání ikon na střed, animované ikony a mírně odlišné vlastnosti.
  • Vylepšené rozvržení pracovní plochy – několik nových aplikací, jako je Snap Assist a Desktop Groups, umožňují efektivní multitasking a optimalizaci pracovních postupů a prostoru na pracovní ploše.
  • Vylepšená aplikace Microsoft Teams – oblíbený komunikační nástroj je nyní integrován přímo do systému Windows 11 a přináší rychlejší přístup, snadnější používání a vyšší výkon. Běžní uživatelé mohou chatovat prostřednictvím aplikace Teams přímo z hlavního panelu systému.
    Poznámka: Integrovaná verze aplikace MS Teams je většinou pro domácí a osobní použití. Pro komerční použití se zákazníkům doporučuje zakoupit předplatné Teams.
  • Přepracovaná nastavení – aplikace Nastavení prošla několika užitečnými inovacemi: položky jsou uspořádané do seznamu, nabídka je kompaktnější a přehlednější a jednotlivé možnosti jsou logičtěji seskupeny (např. témata „Napájení a spánek“ a „Baterie“, která se týkají úspory energie, jsou nyní v jedné části nazvané „Napájení a baterie“).
  • Nové a vylepšené widgety – nová funkce widgety umožňuje uživatelům zobrazovat personalizovaný obsah jako jsou akcie, zprávy ze světa, počasí, doprava a další.
  • Obohacený Microsoft Store – Microsoft Store představuje funkci Knihovna, která umožňuje snadnou migraci z jednoho zařízení na druhé, jelikož je možné stahovat aplikace, které migrující uživatel vlastní, přímo z obchodu. Mimo to začne zahrnovat aplikace pro Android a poskytovat lepší podporu vývojářům a tvůrcům. Obchod má také nová pravidla o distribuci aplikací, která přináší větší bezpečnost, protože bezplatné aplikace jako Zoom, VLC player, a dokonce i kancelářský balík LibreOffice budou nyní povolené, čímž se sníží riziko podvodných placených kopií.
  • Připravenost na hybridní práci – Windows 11 obsahuje mnoho funkcí a nástrojů určených pro hybridní práci, které může snadno nasadit a spravovat jakékoli oddělení IT, které využívá služby Azure.

Přejděte na kartu 2:
Windows 10 versus Windows 11


Potřebujete pomoc s rozhodnutím, který systém Windows je pro vaši společnost nejlepší? Kontaktujte nás a domluvte si konzultaci!

Jaké jsou nejdůležitější rozdíly mezi Windows 10 a Windows 11?

V naší tabulce níže se podívejte, jak si Windows 11 stojí ve srovnání se svým známým předchůdcem, systémem Windows 10. Kliknutím na vlastnost přejdete přímo na její podrobný popis.

Přehled
Vlastnost Windows 10 Windows 11
Systémové požadavky běží na široké škále starých i nových zařízení běží pouze na zařízeních s nejnovějšími procesory
Nabídka Start klasické menu na levé straně s možností dlaždic nová centrovaná nabídka s možností připínat aplikace
Hlavní panel velmi dobře přizpůsobitelný různým pracovním postupům omezené možnosti přizpůsobení, méně možností interakce
Podpora dotykové obrazovky ve velké míře se spoléhá na režim tabletu režim tabletu je odstraněný a nahrazený responzivním designem
Komunikační nástroje předinstalovaný klient Skype předinstalovaný chatovací klient MS Teams
Předinstalované aplikace obsahuje spoustu výchozích aplikací pro produktivitu a kreativitu méně výchozích aplikací, neobsahuje:
OneNote, Wallet, 3D Viewer, Paint 3D
Informační kanál Zprávy a zájmy Widgety
Systémová podpora půlroční aktualizace,
podpora končí v říjnu 2025
roční aktualizace,
neznámé datum ukončení podpory

Podrobné popisy vlastností
Systémové požadavky

Jedním z hlavních rozdílů mezi systémy Windows 10 a Windows 11 jsou jejich příslušné systémové požadavky. Systém Windows 10 je kompatibilní s jakýmkoli počítačem, který podporuje Windows 7 a 8. Systém Windows 11 je naopak kategoricky zaměřený na moderní zařízení: vyžaduje alespoň 4 GB paměti RAM a 64 GB místa na disku spolu s čipem Trusted Platform Module (TPM) 2.0 a poměrně novým procesorem. Firmy, které plánují upgrade na Windows 11, by si měly nejprve pečlivě projít oficiální seznam požadavků, protože mnoho starších zařízení je už nesplňuje.

Nabídka Start

Zcela přepracovaná nabídka Start je jedním z charakteristických prvků nového operačního systému. Na rozdíl od „tradiční“ nabídky Start v levém dolním rohu systému Windows 10 ji systém Windows 11 umístil do středu obrazovky, čímž připomíná systémy MacOS a ChromeOS. Další významnou změnou je nahrazení živých dlaždic funkcí připnutých aplikací, které na rozdíl od svých předchůdců nezobrazují dynamické informace o aplikacích přímo v nabídce. Cílem nového rozhraní je snížit riziko vizuálního zahlcení, ale zjednodušený vzhled může uživatelům zvyklým na předchozí systém trochu zkomplikovat navigaci v systému.

Hlavní panel

Systém Windows 11 přináší na hlavním panelu ikony, které při interakci vizuálně reagují (např. při maximalizaci okna příslušná ikona mírně vyskočí), ale to je v podstatě jen jedna z mála pozitivních změn. Nový hlavní panel má ve srovnání s Windows 10 omezené možnosti přizpůsobení a funkčnosti. Několik příkladů: uživatelé ho už nemohou připojit k boční nebo horní části obrazovky; systémová lišta, čas a datum není možné zobrazovat na více obrazovkách; zmizela možnost otevírat soubory jejich přetažením na aplikaci na hlavním panelu atd. Tyto změny mohou narušit zavedené pracovní postupy a pro některé společnosti mohou znamenat dočasné snížení produktivity.

Podpora dotykové obrazovky

Oba systémy podporují zařízení s dotykovou obrazovkou, avšak systém Windows 11 přináší oproti svému předchůdci několik změn a vylepšení. Zatímco systém Windows 10 je závislý na režimu tabletu, v systému Windows 11 tato funkce chybí a je nahrazena rozhraním a gesty, které usnadňují ovládání uživatelům s dotykovou obrazovkou.

Komunikační nástroje

Systém Windows 10 má ve výchozím nastavení předinstalovaný Skype pro domácí uživatele a Windows 11 přináší vylepšenou verzi klientské aplikace Microsoft Teams, která je integrovaná přímo do systému. Desktopovou aplikaci Teams můžete používat i v systému Windows 10. Uživatelé si ji pouze musí stáhnout z obchodu Microsoft Store. Její nejnovější verze pro systém Windows 11 však přináší ve srovnání s verzí Windows 10 několik vylepšení uživatelského rozhraní a dalších funkcí.

Předinstalované aplikace

Některé předinstalované aplikace dostupné ve Windows 10 už v systému Windows 11 nenajdete. Uživatelům nejnovějšího systému už nebude Cortana pomáhat při prvním spuštění systému ani prostřednictvím hlavního panelu. V novém systému nejsou ve výchozím nastavení nainstalované různé aplikace jako 3D Viewer, OneNote a Malování 3D. V systému Windows 11 je také jako výchozí webový prohlížeč nastavený prohlížeč Edge a Internet Explorer je zakázaný a není podporovaný.

Informační kanál

Aby měli uživatelé možnost zobrazovat si snadno dostupné informace podle svých zájmů, byla do systému Windows 10 nedávno implementována funkce podobná widgetu – jedná se o panel Zprávy a zajímavosti, který se zobrazí na pravé straně obrazovky, když uživatelé kliknou na ikonu počasí vpravo vedle systémové lišty hlavního panelu. V systému Windows 11 byly „Zprávy a zájmy“ nahrazeny funkcí widgety, která má v podstatě stejnou myšlenku, funkci, a dokonce i velmi podobné uživatelské rozhraní, ale nachází se na levé straně obrazovky.

Systémová podpora

Mezi oběma operačními systémy došlo ke dvěma důležitým změnám v systémové podpoře. Za prvé, na rozdíl od systému Windows 10, který dostává hlavní aktualizace dvakrát ročně (jarní a podzimní vydání), budou nové verze systému Windows 11 vydávány jednou ročně na podzim, přičemž každé vydání bude mít 24měsíční dobu obsluhy. A za druhé, konec podpory pro edice Windows 10 Home a Pro byl stanovený na říjen 2025. Datum ukončení podpory systému Windows 11 zatím nebylo oznámeno.

Přejděte na záložku 3:
Který z nich si vybrat?


Potřebujete pomoc s rozhodnutím, který systém Windows je pro vaši společnost nejlepší? Kontaktujte nás a domluvte si konzultaci!

Který z nich je pro vaši firmu lepší volba?

Nejste si jisti, kterou verzi systému Windows byste pro svou společnost měli vybrat? Odpověď na následující otázku vám při rozhodování možná pomůže:

Má vaše společnost zcela nová zařízení, pro která je zapotřebí operační systém?
Ne → Zůstaňte u systému Windows 10

Windows 10 je nejpoužívanější operační systém, na na které běží více než miliarda aktivních zařízení (v září 2021). V průběhu let byl neustále vylepšován a od svého vydání v roce 2015 prodělal mnoho změn a získal mnoho funkcí.

Má poměrně nízké hardwarové nároky, takže je vhodnou volbou pro staré i nové počítače (32 i 64bitové), a jelikož je velmi rozšířený, nabídka softwaru, který na něm dobře funguje, je obrovská a velmi rozmanitá.

Společnost Microsoft oznámila konec podpory systému Windows 10 v říjnu 2025, takže je stále dost času na to, abyste z investice do něj vydělali.

Firmy, které dávají přednost klasickému vzhledu, flexibilitě a funkcím systému Windows 10 a nemají žádný konkrétní důvod pro změnu systému, mohou prozatím od upgradu na Windows 11 upustit, protože upgrade přináší řadu významných změn, které mohou narušit zavedené procesy a postupy.

Navíc se může stát, že řada zařízení se systémem Windows 10 nebude mít na upgrade vůbec nárok. V aplikaci Kontrola stavu počítače od Microsoftu zjistíte, zda na vašich zařízeních lze systém Windows 11 spustit.

Ano → Upgrade na Windows 11

Funkce a nástroje systému Windows 11 jsou vyvíjené s ohledem na moderní zařízení s podporou dotykových obrazovek. Vyplatí se tudíž firmám, které chtějí mít všechny služby společnosti Microsoft (operační systém Windows, aplikace Office, cloudové služby) propojené a spravované ve stejném prostředí.

Firmy, které chtějí držet krok s nejnovějšími technologickými trendy, by měly přejít na Windows 11 pouze v případě, že mají počítače staré maximálně 2-3 roky, protože nejnovější operační systém společnosti Microsoft se doporučuje pouze pro zařízení s nejnovějšími procesory s čipem TPM 2.0 AMD, Intel a Qualcomm.

Jako u každého nově vydaného softwaru se mohou zpočátku vyskytnout problémy s kompatibilitou a výkonem, takže oddělení IT by měla být připravena na řešení neznámých problémů.

Na druhou stranu společnosti, které si včas osvojí Windows 11, rychleji přizpůsobí své procesy a systémy, a získají tak výhodu oproti firmám, které se rozhodnou setrvat ve starších konfiguracích déle.

Hledáte systém Windows 10 nebo chcete přejít na Windows 11? Podívejte se na naši nabídku v kategorii Windows 10!

Uložte článek jako PDF

Položka byla přidána do košíku